top of page
1.jpg
לוגו אתר אינטרנט 3_edited.png
עלינה מולכו עו"ד בעלת נסיון מקיף ורחב בכל סוגי הוועדות הרפואיות 

הזמן הכי חשוב בו מתורגם הליקוי הרפואי לפיצוי כספי הינו במהלך וועדה רפואית . במועד זה נקבע שיעור הנכות , כלומר זהו הזמן המכריע בו ייתורגם הסבל הרפואי לפיצוי כספי.
אשר על כן בשלב זה מאוד חשוב ליווי וייצוג מקצועי של עורך דין בעל מומחיות נסיון וותק מול הרופאים המשמשים בשלב חשוב זה כשופטים.

מה אנחנו עושים

וועדות ניידות מול משרד הבריאות

וועדות לקביעת שיעורי נכות מול חברות הביטוח

וועדות לקביעת אחוזי נכות לפנסיה רפואית מול משרד החינוך

וועדות שר"מ (שירותים מיוחדים) מול מלל

וועדות מחלה או חבלה עקב שרות מול משרד הביטחון

וועדות פוליו מול מלל

וועדות ילד נכה מול מלל

וועדות אישור רישונות נהיגה מול משרד הרישוי

וועדות נכות כללית מול מלל (מוסד לביטוח לאומי)

וועדות נפגעי עבודה מול מלל

וועדות גזזת מול משרד הבריאות

טוב לדעת - וועדות הרפואיות - נכות כללית
בשלב הראשון נבדקת הנכות הרפואית .אם הנכות הרפואית היא בגובה שנקבע בחוק, ייבדק השלב השני שהוא נכות אי כושר כלומר אם בגלל הנכות הרפואית אינך יכול לעבוד בכלל או באופן חלקי, תיקבע לך דרגת אי-כושר. לאחר שמוגשת תביעה לנכות כללית מזומנים לוועדה רפואית. 

שלבים לקביעת דרגת אי- כושר

שלב א': קביעת אחוז הנכות הרפואית 

הוועדה הרפואית קובעת את אחוזי הנכות שלך על פי רשימת המבחנים הרפואיים שבתקנות הביטוח הלאומי. ברשימה מופיע אחוז נכות מוגדר לכל ליקוי רפואי. 
לדוגמה: מי שסובל או סובלת מדליות מורידים בולטים בגפיים התחתונות לרבות התכווציות וכאבים מגיע 10% נכות לפי סעיף 11(1)(ב) .
אם לנבדק כמה מחלות, והרופא קבע אחוזים לכל מחלה בנפרד, אחוז הנכות הכולל ייקבע לפי חישוב משוקלל של אחוזי הנכות הרפואיים (ולא חיבור של הסכומים שלהם).
לדוגמה: אם הרופא קבע נכות רפואית לשתי מחלות כך:
למחלה הראשונה בגב - 20%. למחלה השנייה ברגל - 10%. 
החישוב ייערך כך:
20% למחלה בגב (20% נכות בגב מחושבים מתוך 100%)
+
8% למחלה ברגל (10% נכות ברגל מחושבים מתוך 80% - אלה האחוזים שנשארו לאחר הפחתת 20% הנכות בגב מתוך 100% האפשריים).
------------------------
סה"כ 28% אחוז משוקלל
ליקויים רפואיים שאינם נלקחים בחשבון בקביעת אחוז הנכות נקראים ליקויים מנופים בדרך כלל מהסיבה שאין לליקוי נפקות תיפקודית. ברשימת המבחנים קיימים ליקויים רפואיים, שנקבע לגביהם בתקנות, שהם אינם משפיעים על הכושר לעבוד ולהשתכר, כלומר הרופא קבע שהליקויים קיימים, אולם הם לא יילקחו בחשבון בקביעת אחוז הנכות הכללית.
לדוגמה: מי שעבר כריתת שתי צלעות מצד אחד, והרופא קבע לו על פי סעיף ליקוי 38(1)(ב)(4) נכות רפואית בשיעור 10%, אחוז זה לא יילקח בחשבון בקביעת אחוז הנכות הכללית ("ליקוי מנופה").
 

שלב ב': קביעת דרגת אי -כושר


אם נקבעו לך אחוזי נכות רפואית בגובה שנקבע בחוק, תעבור לשלב ב' לקביעת דרגת אי-הכושר שלך. בקביעת דרגת אי-הכושר בודקים רופא, עובד שיקום ופקיד תביעות, באיזו מידה הנכות הרפואית שנקבעה לך משפיעה על כושרך לעבוד ולהשתכר, על יכולתך לשוב לעבודתך, או לעבוד בעבודה אחרת (לפי השכלתך, כושרך הגופני ומצב בריאותך). 
קיימות ארבע דרגות אי כושר: 60%, 65%, 74% ו- 100%.  
אם לפי חוות הדעת של הרופא אתה מסוגל לחזור לעבודה מלאה או לעבודה חלקית, תוזמן לפגישה אצל עובדת שיקום, כדי שתיתן את חוות דעתה. 
 
קביעת דרגת אי-כושר לעקר/ת בית
לגבי נשים קיימים שני מסלולי בדיקה לקביעת דרגת אי-כושר שלהן: מסלול "משתכרת" ומסלול "עקרת בית". נדגיש כי בקביעת אחוז הנכות הרפואית אין כל הבדל בין אישה שנבדקת במסלול משתכרת או עקרת בית. 
בקביעת דרגת אי-הכושר לעקרת בית בודקים באיזה מידה ליקוייה של עקרת הבית משפיעים על כושרה לתפקד במשק בית רגיל. כושר התפקוד של עקרת הבית נבדק במכונים מיוחדים להערכה תפקודית.
ערעור על החלטת הוועדה הרפואית ייקרא וועדת ערערים ונערך לפני הוועדה הרפואית לעררים בהרכב של שלושה רופאים.

10.png
9.png
  • מה צריך להכין לפני הוועדה ?
    באמצעות עורך דין יש להחליט מהו סוג התביעה הכי מתאים . מסלול נכות כללית שונה ממסלול נכות מעבודה . תביעת החמרה נכות כללית שונה מתביעת החמרה נכות מעבודה ולגמרי שונה מסלול פטור ממס / ניידות/ שירותים מיוחדים/ ילד נכה/ פוליו/ גזזת . לאחר שעורך הדין בודק את המקרה שלך לרבות לוחות הזמנים יהיה צורך להכין תיק רפואי ובו לכל תלונה או ליקוי רפואי תיעוד מרופא מומחה לתחום הליקוי. קיימים מצבים בהם עורך הדין בעל הניסיון ייעץ לך לעבור בדיקה נוספת שטרם ערכת. כך לדוגמה חולה סכרתי אשר מתלונן על נימולים ברגליים חשוב שייצטייד בבדיקת emg לאחר הכנת התיק ומסירת התביעה לביטוח לאומי המכתב הראשון אשר ייתקבל יהיה אישור קבלת התביעה עם ציון שיערוך הזמן שייקח למוסד לביטוח לאומי לטפל בתביעה. השלב הבא יהיה מכתב להשלמת סימוכים במידה ופקיד התביעות יימצא לנכון ומיד אחרי ישלח זימון להופיע בפני וועדה רפואית בבואנו לוועדה הרפואית , מגיעים עם כל התיק הרפואי המסודר לא פעם ייתכן ומסמך חשוב כזה או אחר למרות שנשלח עם התביעה נשמט בדרך ולא הגיע לעיניי הרופא הקובע ועל כן חשוב להגיע עם כל המסמכים. כשמדובר בבדיקות וצילומים יש לצרף אליהם פענוח של רופא בתחום.
  • מה מתרחש בוועדה רפואית ?
    בוועדה דרג ראשון יקבלו את פני המבוטח מזכירת הוועדה ורופא אחד בתחום הרלוונטי. ראשית ייערך זיהוי באמצעות תעודה מזהה. לפני שתוזמן להיכנס לחדר, רופא הוועדה מעיין בחומר התביעה המונח לפניו. מזכיר הוועדה ישאל אותך האם אתה מכיר את הרופא שכן רופא שיש לו הכרות איתך אינו אובייקטיבי ולא יוכל להיות הרופא הקובע את אחוזי נכותך. בשלב הבא יש להציג ולפרט את המחלות או הליקויים הרפואיים מהם אתה סובל אופן הצגת הדברים יכול לשנות לכאן או לכאן את החלטת הוועדה לכן חשוב לבוא מוכנים ולתת דגשים כפי שהכין אותך לכך עורך בתחום או לייפות את כוחו של העורך דין לדבר ולהציג את הליקויים והשלכותיהם. בוועדה רפואית לנכות כללית – ההדגשים החשובים הינם תיאור את כל הקשיים הרפואיים שלך. אם יש לך קושי לתפקד בעבודה או שאתה זקוק לעזרה של אדם אחר בביצוע פעולות היום יום, כגון רחצה, הלבשה, ניידות, אכילה. בוועדה רפואית לנפגע בעבודה – ההדגשים החשובים הינם המגבלות הרפואיות שאתה סובל מהן כתוצאה מהתאונה או מהמחלה. שלב הבדיקה הרפואית – בכל וועדה הרופא יחליט בהתאם לסוג המחלה או הליקוי הרפואי שלך, אם יש צורך לבדוק אותך. הבדיקה אמורה להתייחס לקשיים שהוצגו ולסוג הליקוי או המחלה. יש שטועים לחשוב כי הבדיקה היא לצורך טיפולי לא כן.הבדיקה מיועדת לקביעת אחוז נכות, ולא לצורך טיפול רפואי, ולפיכך היא אינה דומה לבדיקות שמבצע רופא משפחה או רופא מטפל אחר.לרופא אין סמכות לדון בטיפול רפואי שאתה נזקק לו, ולכן אין טעם לבקש מהרופא בקשות הקשורות לטיפול רפואי.
  • מתי נקבעים אחוזי הנכות ?
    לאחר שעוזבים את חדר הוועדה, הרופא מקריא למזכיר את הממצאים הרפואיים שמצא, וקובע את החלטתו . הרופא קובע את אחוז הנכות לפי רשימת המבחנים הרפואיים שבתקנות הביטוח הלאומי. ברשימה מופיע אחוז נכות מוגדר לכל ליקוי רפואי. כמו כן יקבע הרופא את תאריך תחילת אחוז הנכות הרפואית, ואם הנכות הרפואית היא לתקופה זמנית או קבועה (לצמיתות). לאחר שתתקבל החלטה בתביעתך תישלח אליך הודעה על זכאותך. להודעה זו יצורף הפרוטוקול הרפואי של הוועדה. עותק זה יש לשמור הוא יכול לשמש אותך להבא לבקשות כגון החמרת מצב ,פטור ממס וצרכים נוספים.
  • מתי ביטוח לאומי מפנה לבדיקות נוספות ?
    אם לדעת הוועדה עליך לעבור בדיקות רפואיות נוספות, או להמציא מסמכים רפואיים נוספים, היא לא תקבע לך עדיין אחוז נכות רפואית, אלא תמתין לחומר הנוסף. במקרה כזה יישלח אליך מכתב שבו יפורט מה מבקשת הוועדה. אם מדובר במסמכים רפואיים נוספים, תתבקש להמציא אותם, ואם בבדיקות רפואיות, תתבקש לבצע את הבדיקות בקופת החולים שבה אתה חבר. עם קבלת החומר המבוקש, תקבע לך הוועדה את אחוז הנכות הרפואית, ובדרך כלל לא תצטרך להופיע לוועדה פעם נוספת. וההחלטה תערך על סמך הבדיקות ששלחת ללא צורך בנוכחות.
  • ההגעה לוועדה הרפואית היתה כרוכה בהוצאות נלוות האם מגיע החזר ?  
    בהתקיים תנאים מסויימים ביטוח לאומי משלם החזר הוצאות נלוות . להלן פירוט כפי שמופיע באתר מלל. החזר הוצאות נסיעה בתחבורה ציבורית - מי שמגיע לוועדה רפואית דרג ראשון, לועדת עררים נכות, ולעדת עררים נפגעי עבודה ביוזמת הביטוח הלאומי, וכן מי שנשלח לבדיקה רפואית, ליועץ רפואי על ידי רופא מוסמך, לרופא הביטוח הלאומי ולוועדה רפואית – יקבלו החזר על הוצאות הנסיעה בתחבורה ציבורית, בתנאי שהם נוסעים מרחק של 40 ק"מ לפחות לכל כיוון. מי שמגיע לוועדת ערר ילד נכה וועדת שירותים מיוחדים – יקבלו החזר על הוצאות הנסיעה בכל מקרה, בלי קשר למרחק. החזר הוצאות נסיעה בתחבורה מיוחדת - תקבל את הוצאות הנסיעה בתחבורה מיוחדת, אם ועדה רפואית או רופא הביטוח הלאומי אישרו שאינך יכול להשתמש בתחבורה ציבורית בשל מצבך הבריאותי, או מכיוון שאין תחבורה ציבורית ממקום מגוריך למקום שבו מתקיימת הוועדה, או שאין תחבורה בזמן המתאים לשעה שבו נקבעה לך הוועדה. הוצאות הנסיעה ישולמו לך בהתאם לכלי התחבורה, שנקבע כמתאים למצב. תושבי אילת יהיו זכאים להחזר הוצאות טיסה, על סמך צילום של כרטיס הטיסה. החזר הוצאות נסיעה לאדם נלווה - הוצאות הנסיעה בתחבורה מיוחדת ישולמו גם עבור אדם נלווה, אם ועדה רפואית רופא הביטוח הלאומי אישרו שאתה זקוק למלווה. בנסיעה באמבולנס או מונית ישולמו הוצאות הנסיעה פעם אחת, כמובן. מוגבל בניידות - אם אתה מוגבל בניידות, ובחרת לנסוע ברכבך הפרטי - ההחזר יהיה לפי התעריף לעובד מדינה בעל רכב שירות. החזר הוצאות לינה - תהיה זכאי להחזר הוצאות לינה, אם אתה נאלץ לשהות מחוץ למקום מגוריך 24 שעות רצופות לפחות, והמקום שבו נדרשת להתייצב רחוק ממקום מגוריך 50 ק"מ לפחות. כדי לקבל החזר על הוצאות הלינה, עליך להמציא קבלות מתאימות. הוצאות כלכלה - החזר עבור ארוחת בוקר - אם נאלצת לעזוב את ביתך בשעה 07:00 בבוקר או לפני כן החזר עבור ארוחת צהרים יינתן לך אם אתה עונה על שני התנאים הבאים: - אתה נאלץ לשהות מחוץ למקום מגוריך לאחר השעה 19:00 ובסך הכול 4 שעות לפחות. - המרחק ממקום מגוריך למקום התייצבותך בוועדה הוא 40 ק"מ לפחות. בקשה להחזר הוצאות נלוות - כדי לקבל החזר הוצאות עבור הוצאה אחת או יותר, עליך למלא טופס החזר הוצאות ולהגיש בסניף הביטוח הלאומי. אפשר לשלוח את הטופס בדואר, בפקס או בתיבת השירות של הסניף.
bottom of page